30 d’abril del 2007

WIKI

Bon dia a tothom,
Hui hem deixat una estona el circ i ens hem endinsat per la internet per tal d’explorar el món wiki. Com podeu veure, no ens perdem cap oportunitat per conèixer nous móns. Així doncs, vaig a compartir amb vosaltres el que he visitat i he fet al món WIKI.
Per si de cas algú no ho sap, WIKI és un tipus determinat de pàgines web que es construeixen entre tots –sí!, tu també pots participar si vols!–. És un món col·laboratiu, que es construeix amb el granet de sorra de tothom. L’exemple de web wiki més coneguda per nosaltres és l’Enciclopèdia lliure Vikipèdia, on tots podem col·laborar afegint noves entrades o esmenant errades o incorreccions.
Personalment he fet una nova aportació a Vikipèdia, augmentant en un sentit més el concepte FÒRUM. Aquest concepte només apareixia descrit amb les accepcions clàssiques, i he introduït la nova concepció de fòrum com a conferència electrònica. Aquesta definició està copiada literalment de la següent bibliografia: CABERO, J. (2006): Nuevas tecnologías aplicadas a la educación. McGraw Hill, Madrid.
A més a més, vikipèdia em permet crear vincles interns amb paraules que també venen definides a vikipèdia, com per exemple: internet, correu electrònic o servidor.
La Vikipèdia és un recurs útil però que cal utilitzar amb precaució, ja que els seus continguts no estan validats ni protegits, i ningú no ens assegura que la informació que trobem al nostre abast siga veritable. Però, no succeeix alguna cosa pareguda amb els mitjans de comunicació? Tampoc la televisió, la internet... ens donen la realitat. Però sí és cert que el que s'espera d'una enciclopèdia, d'un diccionari, siga una definició correcta, que ens ajude a comprendre. Per tant, coneixent la limitació que li dóna el fet de poder ésser manipulada per qualsevol, cerquem l'element positiu: la vikipèdia a l'aula ens pot ajudar amb una consulta ràpida que ens enllaça amb molts més conceptes i suposa una eina interessant d'exploració inicial, d'investigació... Donat aquest primer pas per a tindre una informació, cal anar a unes altres fonts i comparar. Per tant, ens serveix com un primer graó de l'escala.
Un altre aspecte educatiu que ens aporta la vikipèdia és mostrar als nostres alumnes el poder del grup, del treball col·laboratiu, com una mena de solidaritat que fa créixer un projecte.
Finalment, també ens permet mostrar els alumnes que la informació s'ha de qüestionar, que cal ésser crítics i que el que llegim no és la realitat, sinó que cal mirar les coses des de diverses perspectives, comparar, contrastar... per tal de tenir una visió més global i propera a la realitat.

2 comentaris:

  1. Hola xiques! Ens ha agradat molt el vostre blog creiem que el circ és una bona eina per utilitzar a l´aula amb els xiquets.
    Us animem a que sigau treballant en el vostre blog i d´aquesta manera pugam formar-nos amb vosaltres. Salutacions

    ResponElimina
  2. Ei, està prou bé, i què fàcil anar trobant vincles per visitar el que dieu.
    Quantes coses esteu descobrint-me!

    ResponElimina